JENAKA SEJENAK

View previous topic View next topic Go down

JENAKA SEJENAK

Post by FR 0170 on Thu Feb 12, 2009 11:06 am

Mengapa PORTUGIS TAK MENAWAN UTARA TANAH MELAYU

Tolong sebarkan perkara ini (Sejarah Penjajahan Tanah Melayu) kepada kawan kawan kita supaya kita semua dapat kesedaran di sebalik sejarah yang sengaja tak didedah disebabkan agenda tertentu.. Semoga dari pendedahan ini kita mengambil iktibar betapa Ketuanan Melayu disanggah selama ini

1508: Alfonso de BURQUE menyampaikan hasratnya kepada Raja portugis untuk meluaskan pegaruhnya ke Asia Tenggara (Melaka pusat perdagangan asia tenggara ketika itu) dan juga laluan penting perdagangan timur barat. Raja Portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera 158 biji kapal, 15300 (anggaran) bala tentera

1509: Portugis menghantar perisik ke Melaka untuk megetahui keadaan kekuatan pertahanan di sana

Oct 1511: Alfonso berjaya menawan Melaka setelah berhempas pulas melawan 5 pahlawan melayu terhandal (Hang Tuah, Hang Lekir, Hang Lekiu,Hang Jebat dan Hang Kasturi) ini adalah mimpi ngeri bagi pihak Alfonso, untuk menawan Melaka serta berlawan dengan 5 Hang bersaudara, mereka perlu mendapat askar tambahan setelah 15k askarnya terkorban dalam pertempuran selama 6 hari itu dengan 5 Hang bersudara..akhirnya dapat juga menawan Melaka setelah hampir kecewa dan putus asa...

1512: Setahun 12 bulan kemudian Alfonso ingin meluaskan kekuasaannya ke Perlis, Kedah dan P.Pinang, yang ketika itu adalah pusat pegeluaran tebu untuk gula rantau ini,...

Feb 1512: Alfonso menghantar perisik ke perlis, kedah dan pulau pinang un tuk mengetahui kekuatan bala tentera di sana mengikut sejarah, perisiknya telah ke kedai kopi sekitar untuk mendapat segala maklumat yang diperlukan

Seminggu selepas

Feb 1512, perisik balik ke Melaka untuk memberitakan hasil risikan kepada Alfonso

Di bawah adalah perbualan percakapan antara perisik dengan Al fonso yang selama ini cuba disembunyikan dalam buku sejarah

Perisik 1,2,3: Selamat pagi tuan (sambil bertabik)
Alfonso: Selamat pagi
Perisik 1: Begini lah tuan, lupakan saja niat tuan untuk menawa Perlis, Kedah dan Pulau Pinang
Alfonso: Kenapa kuat sangat kah mereka itu..? ( dengan nada marah dan bongkak)
Perisik 2: Untuk menawan melaka yang mempunyai 5 pahlawan terhandal Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu pun kita kehilangan hampir 15 ribu bala tentera, inikan pula kita nak menawan Perlis, Kedah dan P.Pinang yang mempunyai beribu ribu hang..
Perisik 3: Betoi tu tuan...antaranya

hang sihat ka, hang buat apa, hang apa habaq, hang lagu mana, hang pi mana, hang tidoq ka, hang singgah dulu, bapak hang, mak hang, adik hang, tok hang
macam macam lagi hang ada kat sana.....

Mendengar hasil risikan itu Alfonso pun tak jadi nak pi serang disebabkan pengalamannya sebelum ini bersama 5 pahlawan melayu Melaka amat ngeri......ini kan pula nak berhadapan beribu ribu hang kat situ.

scroll sampai bawah.....

lagi....

lagi...







Hang tunggu apa lagi...hang nak mampuih ka....hang pi buat kerja nu!!!

FR 0170
TEAM BKH
TEAM BKH

Male
Number of posts : 152
Age : 37
Location : PEJABAT KESIHATAN BUKIT KAYU HITAM,KEDAH
Jawatan : PEN.PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN U29
Reputation : 0
Registration date : 2008-02-12

View user profile http://bkhsc.niceboard.net

Back to top Go down

Re: JENAKA SEJENAK

Post by FR 0170 on Thu Feb 12, 2009 11:08 am

Bila Si Suami hantar puisi halus kpd isteri utk kahwin lain.


PUISI??

Isteriku ,
jika engkau bumi,
akulah matahari.
Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku..
Ingatlah bahtera yg kita kayuh, begitu penuh riak gelombang.
Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasa akan
silauan
ku.
Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,
malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.

Lalu......
Relakanlah aku menyinari planet lain,
menyampaikan faedah adanya aku,
kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan diplanet
lain...


*** Balasan Puisi sang isteri***

Suamiku,
andai kau memang mentari,
sang surya yang memberi cahaya,
aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet yang
telah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamu
dan....

akupun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu...


AKAN TETAPIIIIIIII. .
Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja,
jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!!
Kerana bilik tidur kita yang kecil pun belum sanggup kau terangi.
Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita,
di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti...
Cuba lihat siapa dirimu...
MATAHARI atau lilin ?
atau jangan-jangan

cuma mancis saja!!!!!

Oh, please lah....!!!

FR 0170
TEAM BKH
TEAM BKH

Male
Number of posts : 152
Age : 37
Location : PEJABAT KESIHATAN BUKIT KAYU HITAM,KEDAH
Jawatan : PEN.PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN U29
Reputation : 0
Registration date : 2008-02-12

View user profile http://bkhsc.niceboard.net

Back to top Go down

Re: JENAKA SEJENAK

Post by FR 0170 on Thu Feb 12, 2009 11:09 am

Rempt Vs Abg Tanjong Penang

pada malam minggu ritu,aku ini seorang polis la kononya.

nak dijadikan ceritakan, malam itu ade aksi rempit vs dgn abg tanjong penang kat padang kota.

rempit : woit tanjong ang mai ar race motor dgn aku lau berani

tanjong : ceh race ka, x takut ar,tapi mesti mau ada jalan corner ar.

rempit : aku ok jerk..ok dari padang kota,pi gurney,masuk teluk bahang dan stop kat balik pulau ok set..

tanjong : tempat aku tuh balik pulau.

race pun mula lah,rempit bawa laju2 nie..tanjong dah kena tingal belakang, lepas tu sampai kat selekoh tajam rempit corner pun jatuh terseret siku dia,abg tanjung gelak kah kah kah, ceee lepas tuu rempit bangun dan terus bawa moto smpai kat gurney lak.terus kan lagi kedua2 orang itu..sampai kat teluk bahang mmg tempat abg tanjung dah,rempit mula takut nie,sebab byk jalan selekoh tajam, rempit ckp dalam hati dia datang lah semagat JKJR maksudnya Jika Kecut Jangan Race..hahaha pastu sampai kat Balik pulau dah,bagus punya keta polis tunggu kat depan rempit dan tanjong tadi, yang peliknya depa dua orang tu stop depan polis dengan lumber je cakap,cepat lah bawa saya masuk lokap, polis hairan dan pelik tgk depa race tiba stop n minta masuk lokap.Polis tu punya awat hampa excited sgt nak masuk lokap nie..

dengan serentak rempit tanjong cakap kalau kami dok kat luaq makan semua kena sendiri,

Kalau kami dok dlm lokap x pyh pikiaq apa dah..semua free ja..

polis : **%^%$$%$% x guna punya budak....

FR 0170
TEAM BKH
TEAM BKH

Male
Number of posts : 152
Age : 37
Location : PEJABAT KESIHATAN BUKIT KAYU HITAM,KEDAH
Jawatan : PEN.PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN U29
Reputation : 0
Registration date : 2008-02-12

View user profile http://bkhsc.niceboard.net

Back to top Go down

Re: JENAKA SEJENAK

Post by FR 0170 on Thu Feb 12, 2009 11:10 am

Jangan kentut depan GAY!

Seorang wartawan lelaki telah di tugaskan membuat liputan dan
siasatan mengenai aktiviti kelab gay di Bukit Bintang. Dia di
kehendaki menyamar sebagai gay. Wartawan itu dengan senang hati
menggayakan pakaian dan cara seorang gay. Setelah seminggu
mempelajari tingkahlaku dan gaya seorang gay, akhirnya pada malam
minggu itu wartawan itu masuk ke kelab gay tersebut.

Wartawan itu dipasang dengan microphone n camera bersaiz kecil bagi
merakam segala aksi dan aktiviti di kelab gay tersebut. Setelah masuk
wartawan itu terus menuju ke bar utama dan memesan segelas bir. Dia
hanya duduk sambil memerhatikan gelagat-gelagat gay di kelab
tersebut. Ada yang menari dan ada yang duduk sambil berpeluk-pelukan
sesama lelaki. Wartawan itu merasa geli geleman melihat tingkahlaku
mereka.

"Hai...sorang ke bro", tiba-tiba wartawan itu di sapa.

"A'ah, saya tunggu kawan saya. Tak sampai-sampai lagi ni", kata
wartawan itu separuh menjerit kerana kebingitan muzik di kelab itu.

Tiba-tiba wartawan itu berasa sakit perut. Rasa seperti ingin kentut
sahaja.

"Muzik tengah kuat ni bolehlah aku kentut ni", bisik hati wartawan
itu.

Wartawan itu pun melepaskan kentutnya. Satu demi satu.
Berturut-turutan. Tiba-tiba muzik rancak itu berhenti kerana DJ nya
ingin menukar ke lagu perlahan. Sementara proses pertukaran lagu itu
kentut wartawan itu telah di dengari oleh gay-gay yg berhampiran
dengan wartawan itu.

"Eh eh... ada dara lagi la kat sini", ujar salah seorang gay di situ
sambil memandang wartawan itu.

"A'ah lah... kat depan kita ada dara", ujar yang lain pula.

Semua gay di situ telah pergi mendapatkan wartawan itu. Semua wajah
mereka menunjukkan keghairahan nafsu yang ketara.

"Saya bukan dara lagi la", ujar wartawan itu.

"Kalau dah tak dara kenapa kentut. Kuat lak tu. Sempit tuu...", ujar
salah seorang gay itu.

Tergamam wartawan itu. Akhirnya dirinya di noda secara bergilir-gilir
oleh pengunjung kelab gay itu. Menangis teresak-esak wartawan itu.
Akhirnya nikmat kentut sudah tidak akan dapat dirasai lagi sepanjang
hidupnya.

Moral kepada lelaki : Jangan kentut dihadapan GAY. AWAS!!

FR 0170
TEAM BKH
TEAM BKH

Male
Number of posts : 152
Age : 37
Location : PEJABAT KESIHATAN BUKIT KAYU HITAM,KEDAH
Jawatan : PEN.PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN U29
Reputation : 0
Registration date : 2008-02-12

View user profile http://bkhsc.niceboard.net

Back to top Go down

Re: JENAKA SEJENAK

Post by edredtank on Sat Feb 28, 2009 2:55 pm

hang ni macam tok dalang wayang kulit seri asun aih....

edredtank
GRD U36
GRD U36

Male
Number of posts : 48
Age : 37
Location : On Air
Jawatan : Kaki Pukul
Reputation : 0
Registration date : 2008-02-18

View user profile http://mtbjitra.blogspot.com

Back to top Go down

Re: JENAKA SEJENAK

Post by Sponsored content Today at 6:46 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum